بهترین روش اصلاح خاک

اصلاح خاک

بهترین روش اصلاح خاک

بهترین روش اصلاح خاک

مفهوم اصلاح خاک در واقع به معنی فراهم کردن بستر مناسب برای رشد گیاه است. تعدادی از گیاهان و درختان برای رشد خود را با خاک های اصلاح نشده نیز سازگار می کنند اما برای رشد بهتر اغلب گیاهان بهتر است که خاک اصلاح شده باشد، برای اصلاح خاک کشت روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه به بررسی این روش ها و نحوه انجام هر کدام از آن ها می پردازیم.

اصلاح خاک آهکی و قلیایی

آماده سازی زمین یکی از مراحل ابتدایی کاشت درخت مثمر و غیر مثمر است که اگر برای آن اطلاعات کافی از ویژگی های یک خاک مناسب نداشته باشیم آماده سازی زمین امکان پذیر نخواهد بود.

 

بنابراین برای داشتن بستر کشت مناسب باید در مرحله اول آزمایش تجزیه خاک و ویژگی های کلی خاک انجام می شود. اگر در این آزمایش بستر کشت مناسب بود که کاشت آغاز می شود ولی اگر زمین و خاک زمین نامساعد باشد برای هر کدام از فاکتور ها در خاک باید اقدام به اصلاح کنیم و بعد از آن نهال بکاریم.

 

خاک فاکتورهای زیادی دارد که با انجام آزمایش تجزیه، این فاکتورها مشخص میشوند، یکی از این ویژگی ها اسیدیته ی خاک و درصد عناصر و ترکیبات موجود آن خاک است که بعد از انجام آزمایش تجزیه خاک مشخص می‌شود. خاکی که درصد کربنات کلسیم بالاتر از 20% باشد، آهکی است. از آنجا که خاک آهکی در پرورش و رشد بسیاری از درختان مثمر و غیر مثمر تاثیر سوء دارد، باید درصد آهک در خاک را تعیین کرد که خاک تا چه حد قابلیت اصلاح را خواهد داشت و چطور باید کار اصلاح آن خاک را شروع کرد.

 

برای تشخیص اینکه چگونه و با چه مواد میتوان خاک را اصلاح کرد، میتوانید از متخصصان و کارشناسان خاکشناسی کمک بگیرید و بپرسید که اصلاح خاک آهکی و قلیایی چگونه است و یا از کارشناسان فروش نهال مشاوره بگیرید چرا که معمولا این کار تخصصی و علمی است.

اصلاح خاک

 

پایین آوردن اسیدیته ی خاک در خاکهای قلیایی چگونه است:

بالا بودن اسیدیته در خاک آهکی از ویژگی های منفی آن است و برای پایین آوردن اسیدیته خاک میتوانید از روش های گفته شده استفاده کنید.

 

استفاده از اسیدهای کشاورزی:

برای کاهش اسیدیته خاک های قلیایی میتوان از اسید های مانند سولفوریک اسید استفاده کرد. در مورد اینکه بالا بودن گوگرد یا اسید، برای گیاهان و درختان خسارت و ضرری نداشته باشد لازم است تا از متخصصان کشاورزی مشورت بگیرید و استفاده مجاز از این اسید ها را بدانید.

استفاده از کودهای گوگرد پلاس یا کودهای گوگردی خالص

استفاده از کودهای اسیدی

استفاده از این نوع کود نیز می تواند به روند بهبود خاک کمک کند و اسیدیته خاک را در یک خاک قلیایی تنظیم نماید.

استفاده از اسیدهای آلی

یکی دیگر از روش های اصلاح خاک قلیایی استفاده از اسیدهای آلی در خاک است، با این روش خاک تا حدود زیادی اصلاح خواهد شد

اصلاح بافت خاک:

ناصحیح بودن بافت خاک یکی از ایرادات دیگری است که امکان دارد در خاک قلیایی و آهکی وجود داشته باشد، ممکن است در خاک قلیایی میزان نفوذ آب و یا ماندگاری آب در خاک پایین باشد و این از ایرادات بزرگ در کاشت درختان به شمار می رود. این اتفاق باعث می شود دوره آبیاری باغ توسط باغدار کوتاه شود.

اصلاح خاک

تامین عناصر غذایی در خاک قلیایی:

به این علت که خاک های آهکی خاک های حاصلخیز نیستند، بهتر است به غیر از عنصر کلسیم برای برطرف کردن کمبود عناصر غذایی برنامه ریزی دقیق داشت باشید، استفاده کردن از ترکیبی از کود پوسیده دامی به همراه کودهای جذب سریع قبل از کاشت نهال و یا در زمان کاشت نهال برای رفع کمبود غذایی درختان در سال اول رشد، از اهمیت زیادی برخوردار است.

 

باید به این نکته توجه کنید که استفاده از کود های کبوتر به دلیل بالا بودن میزان آهک اشتباه است و کود گوسفندی بهترین کود دامی برای خاکهای آهکی است. کود مرغ هم از نوع کودهایی است که مقداری آهک دارد و باید  در استفاده از آن به افزایش درصد آهک خاک توجه کرد.

 

باید با توجه به نتیجه ی آزمایش خاک، در طول سالهای باغداری عناصر غذایی مورد نیاز درخت ها را به صورت محلول، خاکی و یا آبی استفاده کنید، بعد از تحلیل و بررسی نتیجه آزمایش خاک، باید در نظر داشت که اگر عنصری در خاک وجود داشت ولی در برگ آن درخت کمبود آن دیده میشد، این اتفاق یعنی درخت به عنصر دسترسی ندارد و بهتر است با محلول پاشی این مشکل را رفع کرد.

روش اصلاح بدون مواد شیمیایی و ارگانیک خاک آهکی

برای هر هکتار زمین ۲ تن گوگرد معدنی و حدود ۲۰ تن کود دامی را به شکل یکنواخت به خاک بدهید.

آب را در زمین جاری کنید و در آبیاری زمین ۱۲۰ لیتر هوکر استفاده کنید. بعد از گذشت ۱۰ روز که زمین را آبیاری کردید زمین را شخم بزنید.

درختان مقاوم به خاک آهکی

همانطور که گفتیم تعدادی از گیاهان و درختان به خاک های آهکی مقاوم هستند، اگر شما نیز شرایط اصلاح خاک را ندارید می‌توانید یکی از این درختان را انتخاب کنید. نام درختان میوه ای که در خاکهای آهکی به خوبی رشد می کنند به شرح زیر است:

  • بادام
  • عناب
  • Caqui
  • سیروئلو
  • هیگوئه
  • گرانادو
  • درخت سیب
  • درخت گلابی
  • درخت موز

درخت لیمو

درختان میوه ای که در خاکهای آهکی می توانند زندگی کنند البته با کمی کمک و اصلاح جزیی خاک، درختان زیر هستند:

  • کلمنتینا
  • ماندارین
  • نارانجو
  • گریپ فروت یا گریپ فروت
  • کومکوات
  • لیما
  • درخت لیمو

 

در ادامه چند نمونه از این درختان مقاوم را برای شما شرح می دهیم

Caqui کاکوی

درخت میوه کاکوی از درختان بومی آسیا است. این گیاه هم در مناطق کوچک و هم در مناطق بزرگ یافت میشود. درخت کاکوی در زراعت به بیش از 10 متر رشد میکند اگرچه رسد بیش از این برایش دشوار است اما این درخت حتی به ارتفاع 20 متر هم می‌رسد.

 

جدا از اینکه از کاکوی در باغ استفاده میشود، یک درخت میوه بسیار تزئینی است. برگ های کاکوی در بهار جوانه میزنند و در پاییز قبل از پایان سرما شاخ و برگ آن قرمز میشود.

فیکوس کاریکا

درخت فیکوس کاریکا درختی با رشد سریع و برگ‌ریز است که بومی جنوب غربی آسیا است. این درخت به ارتفاع 7-8 متر میرسد که هنگام کشت پایین میماند حالت تاجی گرد در ارتفاع 3-4 متر. این گیاه به مرور زمان وقتی اجازه رشد میابد نامرتب میشود.

 

فیکوس کاریکا مانند درخت بادام قبل از فرا رسیدن پاییز در تابستانهای خشک برگهای خود را از دست می دهد. توصیه ای که برای فیکوس کاریکا میشود آن است که تقریبا دو بار درهفته در فصل تابستان آن را آبیاری کنید. این گیاه تا دمای -4 درجه سانتیگراد بدون آسیب مقاومت میکند.

گرانادو

گرانادو یا بهتر است بگوییم پونیکا گرانادو که با این نام از نظر علمی بیشتر شناخته میشود، یک درخت برگ ریز کوچک از درختان بومی ایران و ترکیه است.

درخت گرانادو به ارتفاع 5 متر می رسد.

این گیاه تنها نقطه ضعفی که دارد خار است ولی درغیر این صورت برای باغ های کوچک بسیار مناسب است.

 

گرانادو میتواند به خوبی در برابر خشکسالی مقاومت کند. حتی در شرایطی که یک باغ بدون آبیاری باشد میتواند به خوبی و بدون مشکل رسد کند. حتی میتواند در این حالت میوه هم بدهد. این گیاه تا دمای -12 درجه سانتیگراد را تحمل می‌کند.

درخت موز

اگر به دنبال خرید نهال مقاوم به خاک آهکی هستید، نهال موز یکی از بهترین گزینه ها محسوب میشود. سرعت رشد درختان موز در خاک های آهکی بسیار زیاد است. البته که موز درخت ندارد و یک نوع گیاه علفی محسوب میشود اما بعضی از آنها میوه های خوراکی تولید میکنند.

مقاومت درخت

درختان زینتی مقاوم به خاک آهکی

علاوه بر درختان میوه، بسیاری از درختان زینتی نیز به خاک آهکی مقاوم هستند و در این نوع خاک رشد خوبی دارند. این درختان به همراه درجه مقاومت آنها به شرح زیر هستند:

 

گیاه درجه مقاومت
عرعر زیاد
زالزالک شانه ای زیاد
سرو شیراز زیاد
سنجد زیاد
اکالیپتوس زیاد
ارس چینی متوسط
ارس آمریکایی زیاد
زیتون تلخ زیاد
شاه توت زیاد
توت سفید زیاد
کاج مشهد خیلی زیاد
کاج سیاه زیاد
بید فری زیاد

 

یاس زرد

درختچه های تزئینی مقاوم به خاک آهکی و مقاومت آنها:

 

گیاه درجه مقاومت
ابریشم مصری زیاد
زالزالک خارتیز زیاد
شمشاد زیاد
یاس زرد زیاد
طاووس زیاد
مروارید درختی سفید زیاد

 

قیمت نهال مقاوم به خاک آهکی در مستر نهال

در مسترنهال میتوانید نهال انواع درخت ها را تهیه کنید. انواع درخت گردو، بادام، گلابی، انجیر، آلو، انگور، هلو، سنجد، زیتون، گیلاس، توت، بلوبری، ذغال اخته، پالونیا، انگور، شلیل، خرمالو، پسته، فندق، ازگیل، عناب، انار، به، زرشک، گوجه، سیب و انواع نهال زردآلو را با انواع ارقام مختلف و همچنین ارقام مختلف اصلاح شده در مسترنهال موجود است.

طبق توضیحاتی که به شما دادیم میتوانید نهال های مقاوم به خاک آهکی را از مستر نهال تهیه کنید، قیمت نهال مقاوم به خاک آهکی در نهالستان مستر نهال بسیار مقرون به صرفه است. شما می توانید جهت دریافت مشاوره برای اصلاح خاک و یا تهیه نهال و یا گیاه متناسب با خاک  خود با ما تماس بگیرید و راهنمایی ها و مشاوره های لازم را از کارشناس و مهندس کشاورزی دریافت کنید.

 

یک پاسخ

  1. سلاااام ممنونم بابت مقاله فوق العاده اتون من که به جواب همه سوالام رسیدم مرررسی ازتون🙂💖

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخفیفات محدود

فقط برای امروز